Piernik z musem wiśniowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Łatwy i szybki w przygotowaniu piernik, dzięki przełożonej konfiturze wymieszanej z galaretką długo jest świeży i wilgotny

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto
    - 2 szklanki mąki
    - 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    - 1 łyżeczka proszku
    - 1 szklanka mleka
    - 1 szklanka cukru
    - 1/2 szklanki oleju
    - 3 jajka
    - 2 łyżeczki kakao
    - 1 przyprawa do piernika

    Konfitura
    - 2 słoiki konfitury wiśniowej
    - galaretka wiśniowa

Piernik z musem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie ciasta
1. Mieszamy jajka z cukrem na gładką masę. Wlewamy mleko. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, kakao i przyprawą do piernika. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej. Całość dokładnie łączymy na koniec stopniowo wlewamy olej.
  • Pieczenie ciasta 2. Ciasto dzielimy na 2 części przekładamy do dużych blaszek pieczemy 25 minut w temp. 180.
  • Przekładanie ciasta 3. Przekładamy konfitury do garnka podgrzewamy wsypujemy galaretkę mieszamy. Masę rozsmarowujemy na jeden blat ciasta przykrywamy drugim.

Komentarze

Podobne przepisy