Pieczeń z karczku z wątróbką na ostro

0 (0 ocen)

Bardzo dobra na kanapki, lub jako przekąska na imprezę

Składniki:

  • 1 kg karczku
    1/2 kg wątróbki
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku świeżego
    3 łyżki pikantnego ketchupu
    2 łyżki musztardy Dijon
    3 jajka
    1 dużą suchą bułkę lub 1/2 szklanki bułki tartej
    1/2 łyżeczki papryki ostrej
    1-2 łyżek majeranku
    wegeta, pieprz

Pieczeń z karczku z wątróbką na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całą suchą bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Karczek zmielić. Wątróbkę drobno posiekać. Mięso włożyć do miski, do tego dodać cebulkę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ketchup, musztardę, jajka, bułkę i przyprawy (sól i pieprz do smaku). Wszystko wymieszać dłonią na jednolitą masę.
    Masę przełożyć do keksówki (35x12) wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C przez ok. 1 godz.

Porady

Wątróbkę można też zmielić.

Komentarze

Podobne przepisy