Pieczeń wieprzowa na ostro

4.5 (181 ocen)

Pikantne pieczone mięso w sam raz na niedzielny obiad.

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
    10 dag zmrożonej słoniny
    1 mały słoik ostrej musztardy (np. rosyjskiej)
    1/4 szkl. oliwy
    3 cebule
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki pikantnego ketchupu
    1/4 szkl. wody
    3 ząbki czosnku
    1/3 szkl. siekanych drobno korniszonów
    1 łyżka cukru
    sól, pieprz do smaku
    oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne Szynki

Pieczeń wieprzowa na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso szpikujemy kawałkami lekko osolonej słoniny. Nacieramy z obu stron pieprzem i czosnkiem.
    Oliwę i musztardę wymieszać razem i bardzo dokładnie natrzeć nimi mięso. Nastawić (najlepiej na noc) w chłodne miejsce . Kilka razy mięso przekręcić na drugą stronę, tak by lepiej przeszło marynatą.
  • 2. Po wyjęciu z marynaty mięso oprószyć mąką wymieszaną z odrobiną soli, a następnie obsmażyć z każdej strony na tłuszczu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać tłuszczykiem od smażenia i posypać cebulką pokrojoną w piórka. Piec ok. 70 minut w temp. 180 stopni, od czasu do czasu podlewając marynatą.
  • 3. Na prawie miękkie mięso układamy pokrojone w drobną kosteczkę korniszony i polewamy koncentratem wymieszanym z 2 łyżkami ketchupu, 1 łyżką cukru i 1/4 szkl. wody.
    Pieczemy bez przykrycia jeszcze ok. 20-30 minut.
    Po upieczeniu sos powinien być gęsty, pikantny i brunatny.

Porady

Podawać gorące z kluskami śląskimi i surówką. Szynkę wieprzową można zamienić na karkówkę. Można wtedy nie szpikować jej osoloną słoniną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Mięso Szynka Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować