Pieczeń wieprzowa na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso szpikujemy kawałkami lekko osolonej słoniny. Nacieramy z obu stron pieprzem i czosnkiem.
Oliwę i musztardę wymieszać razem i bardzo dokładnie natrzeć nimi mięso. Nastawić (najlepiej na noc) w chłodne miejsce . Kilka razy mięso przekręcić na drugą stronę, tak by lepiej przeszło marynatą.
2.Po wyjęciu z marynaty mięso oprószyć mąką wymieszaną z odrobiną soli, a następnie obsmażyć z każdej strony na tłuszczu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać tłuszczykiem od smażenia i posypać cebulką pokrojoną w piórka. Piec ok. 70 minut w temp. 180 stopni, od czasu do czasu podlewając marynatą.
3.Na prawie miękkie mięso układamy pokrojone w drobną kosteczkę korniszony i polewamy koncentratem wymieszanym z 2 łyżkami ketchupu, 1 łyżką cukru i 1/4 szkl. wody.
Pieczemy bez przykrycia jeszcze ok. 20-30 minut.
Po upieczeniu sos powinien być gęsty, pikantny i brunatny.
Porady
Podawać gorące z kluskami śląskimi i surówką.
Szynkę wieprzową można zamienić na karkówkę. Można wtedy nie szpikować jej osoloną słoniną.
Komentarze