Pieczarkowe paluchy w cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chrupiące paluchy z ciasta francuskiego z farszem pieczarkowym.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ciasto francuskie: 1 opakowanie
    - pieczarki: 25 dekagramów
    - ser żółty: 10 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - olej: 4 łyżki
    - żółtko: 1 sztuka

Pieczarkowe paluchy w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • paluchy 1. Cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę.

    Podsmażamy na gorącym oleju.

    Dodajemy drobno posiekane pieczarki.

    Odrobinę solimy.

    Smażymy kilka minut
    ( do momentu aż pieczarki puszczą wodę i pięknie się usmażą razem z cebulką ).

    Studzimy.

    Z ciasta francuskiego wycinamy długie prostokąty o wymiarach mniej więcej 30 cm x 8 cm.

    Przez środek układamy warstwę wystudzonych pieczarek.

    Posypujemy startym żółtym serem.

    Przyprawiamy odrobiną soli.

    Sklejamy końce tworząc delikatną falbankę jak na pierogi.

    Smarujemy roztrzepanym żółtkiem.

    Pieczemy ok. 20 min. w 190C
    ( do momentu aż ciasto będzie złociste! ).


    Zajadamy póki ciepłe!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy