Pianka cappuccino z biszkoptami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wiosną zazwyczaj mamy zamiar odżywiać się lżej i zdrowiej. Do sklepów wkraczają nowalijki, wkładamy lżejsze ubrania. Dlatego zamiast ciężkich i wysoko kalorycznych deserów, polecam Wam lekką piankę.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki;
    3 łyżki serka mascarpone
    250 ml śmietany 12 % lub 18%
    cukier puder do smaku
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    gorąca woda
    5-7 biszkoptów
    5 g żelatyny spożywczej

Pianka cappuccino z biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serek i śmietanę miksuję. Dosładzam do smaku cukrem pudrem. Łyżkę kawy zalewam 1/3 szklanki wrzącej wody i odstawiam do przestudzenia.

    Foremkę (śr 12 cm) wykładam folią spożywczą. Biszkopty maczam w kawie i układam na dno foremki. Lekko je dociskam.

    W 60 ml gorącej wody rozpuszczam żelatynę. Kiedy lekko przestygnie mieszam z masą śmietankową. Drugą łyżkę kawy rozpuszczam w 2 łyżkach wody i dodaję do masy.

    Krem śmietankowo – kawowy wylewam na warstwę nasączonych biszkoptów.

    Wstawiam do lodówki, by deser stężał.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy