Cappuccino z mini biszkoptami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na bazę czekoladową podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia następ studzimy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z odrobiną soli dodajemy stopniowo cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka. Małym strumieniem wlewamy przestudzona bazę. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia miksujemy wolno tylko do połączenia składników. Wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Z reguły dziele masę biszkoptową na pół i piekę dwa osobne biszkopty. Ok 20-30min w 180 stopniach.
Z dużego serka mascarpone odbieramy 2 łyżki do osobnej miski, które mieszamy z 3 łyżki cukru pudru.
330ml. śmietanki ubijamy, w misce mieszamy resztę serka mascarpone z cappuccino i pozostałym cukrem pudrem dodajemy to do ubitej śmietany.
Grubszy blat biszkoptu nasączamy zimną kawą rozpuszczalną na to wykładamy masę cappuccino następnie przykrywamy drugim blatem biszkoptu, który również można lekko nasączyć. Na to wykładamy ubitą śmietanę.
Śmietanę ubijamy gdy będzie sztywnieć dodajemy 2 łyżki serka mascarpone wymieszane z cukrem pudrem. Taką masę śmietanowa wykładamy na biszkopt. Na samą górę ciasta układamy mini biszkopciki i polewamy rozpuszczoną zimną czekolada.
Odstawiamy do lodówki.
Komentarze