Pesto z oliwek i suszonych pomidorów

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pesto z oliwek i suszonych pomidorów

  • 10 min

Składniki:

  • 1 szklanka oliwek bez pestek
    8 kawałków pomidorów suszonych
    1 garść orzechów nerkowca (najlepiej nieprażonych)
    6 łyżek oliwy
    opcjonalnie do smaku można dodać:
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki soku z cytryny
    suszona bazylia
    parmezan

Pesto z oliwek i suszonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwki i pomidory odsączamy z zalewy. (Najlepiej by było gdyby pomidory były suche- namoczone wcześniej w wodzi, a nie te w zalewie,ale można użyć też tych ze słoika)

    Do blendera wrzucamy oliwki, pomidory i nerkowce, oraz oliwę, miksujemy (opcjonalnie można dodać czosnek,sok z cytryn albo trochę parmezanu)

Porady

uwaga: 1)Potrzebna ilość oliwy będzie bardzo zależała od tego, z czym były oliwki (oliwa czy woda), czy pomidory były suche, czy w oleju oraz czy dodajesz ser. 2)Nie solimy- pomidory i oliwki są wystarczająco słone Przechowujemy w słoiczku w lodówce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy