Penne z kurczakiem i żurawiną

0 (0 ocen)

Gromadzę przepisy od mojej rodziny i znajomych. Ten dostałam od koleżanki. To inna odsłona kurczaka, szybka i prosta w przygotowaniu.

Składniki:

  • Składniki:
    - 1 podwójna pierś z kurczaka,
    - 1 duża cebula,
    - Około 1 łyżeczki ziół prowansalskich,
    - 90-100 ml wytrawnego czerwonego wina,
    - Garść suszonej żurawiny (około 50 g),
    - Sól, pieprz do smaku,
    - Olej,
    - Około 300 g makaronu penne

Penne z kurczakiem i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka myjemy, osączamy i kroimy w grubą kostkę.
    Smażymy na oleju około 5 minut, a następnie dokładamy pokrojoną w kostkę cebule oraz przyprawy. Gdy kurczak się zarumieni dokładamy żurawinę. Całość podlewamy winem. Razem dusimy aż żurawina stanie się miękka.
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, porcjujemy na talerze i polewamy naszym sosem.

Komentarze

Podobne przepisy