1/2 paczki makaronu penne giganti, ale można wykorzystać też każdy inny :)
250 g zmielonej szynki wieprzowej
300 g szpinaku mrożonego w brykiecie
1 duża cebula
1 słoik krojonych pomidorów
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
słodka papryka
zioła prowansalskie
ostra pasta paprykowa
5 dkg sera żółtego
Penne giganti w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Dodać mięso i mrożony szpinak, podsmażyć i zalać pomidorami. Koncentrat rozmieszać z 1/2 szklanki wody, wlać do mięso i dodać przyprawy. Sos gotować około 15-20 minut, a następnie wymieszać z odcedzonym makaronem, przełożyć na talerz i posypać serem żółtym.
Komentarze