Pełnoziarniste ciasto czekoladowe na białkach

0 (0 ocen)

Zostały Wam białka po wypiekach? Zapisujcie i róbcie, bo to ciasto jest przyjemne w smaku i robi się je na prawdę szybko. Nie byłam pewna, czy ciasto na białkach udźwignie mąkę pełnoziarnistą, ale udało się - a efekt zupełnie mnie zaskoczył. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe i cudowne w smaku.

Składniki:

  • 8 średnich białek
    120 g mąki razowej pszennej
    150 g cukru brązowego
    110 g masła
    50 g ciemnego kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    sól
    Polewa czekoladowa:
    100 g gorzkiej czekolady
    4 łyżki mleka
    1 łyżka masła

Pełnoziarniste ciasto czekoladowe na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masła dodajemy mieszankę z mąki i mieszamy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywna pianę. Połowę piany dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy, aby składniki się połączyły. Następnie dodajemy drugą część ubitych białek i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby wszystkie składniki się połączyły.
    Keksówkę o wymiarach 9 x 30 wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 35-40 minut.
    Polewa czekoladowa:
    Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej i lśniącej polewy. Tak przygotowaną polewą dekorujemy ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy