Ciasto czekoladowe na białkach

wyświetlono: 120 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Łatwy do przygotowania, tani placek, który pozwoli nam wykorzystać zalegające w lodówce białka. Ciasto jest lekkie, puszyste i jednocześnie wilgotne.

opublikowany: 08.06.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 1 osoby
  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 białek z jajek
    150 g cukru
    100 ml oleju
    150 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki gorzkiego kakao
    1 duże jabłko starte na grubych oczkach
    Cukier puder
Ocena:

(średnia 2 z 1 głosów)

Posiłek:

Ciasto czekoladowe na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na pianę, w trakcie wsypać cukier i miksować, aż białka będą białe i lśniące, a cały cukier się rozpuści.
    Mąkę przesiać przez sito razem z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Do ubitych białek dodawać na zmianę olej i mąkę - mieszać na niskich obrotach.
    Na koniec dodać starte jabłko i wymieszać łyżką.
    Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości około 30 cm - wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
    Piec w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
    Po upieczeniu ostudzić, wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: wiola wiola

Ciasto czekoladowe na białkach

Wilgotne , tanie i bardzo pyszne ciasto

kategoria: Ciasta do kawy ciasto czekoladowe brownie Desery opublikowany: 21.07.2017 | wyświetlono: 8563 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: joanna30 IMG_3480

Czekoladowe ciacha na białkach

..... czyli mini bezy w wersji mocno czekoladowej.

kategoria: Ciasta Desery beza opublikowany: 05.06.2015 | wyświetlono: 1724 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE