Pęczakotto z pietruszką, marchewką i kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 50 min

Polska alternatywa dla włoskiego risotto

  • 50 min

Składniki:

  • szklanka kaszy pęczak
    2 pietruszki
    200g kiełbasy (użyłam podwawelskiej)
    1 średnia marchewka
    1 cebula
    natka pietruszki
    200ml białego wina
    1/2 l bulionu
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz

Pęczakotto z pietruszką, marchewką i kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1v0u5pc 1. Pietruszkę, marchew, cebulkę i kiełbasę pokroić w kostkę.
  • image-1njcev2 2. Na głębokiej patelni/woku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone warzywa, podsmażyć. Następnie wsypać kaszę pęczak - zamieszać i jeszcze chwilę podsmażyć.
    Na innej patelni podsmażyć kiełbasę - tak, aby wytopić z niej trochę tłuszczu.
  • image-0ddftmg 3. Do kaszy z warzywami wlać wino, poczekać aż odparuje mieszając. Następnie wlewać partiami bulion, do czasu aż kasza będzie miękka (ok. 15-20min) Pod koniec gotowania dodać kiełbasę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
  • image-1py25cj 4. Dekorować natką pietruszki. Smacznego:)!

Komentarze

Podobne przepisy