Pęczakotto z prawdziwkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Sezon na grzyby uważam za otwarty .

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 prawdziwki
    - 200 ml kaszy pęczak ( mała szklaneczka )
    - 1 łodyga selera naciowego ( można pominąć )
    - 1/2 czerwonej papryki
    -1 mała cebula
    - natka pietruszki
    -1 łyżka masła
    -1 łyżka oleju
    -1 łyżka przecieru pomidorowego
    - 2 łyżki słodkiej śmietanki 18 %
    -sól, pieprz , chili ( opcjonalnie )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pęczakotto z prawdziwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pęczakotto. 1. Prawdziwki , paprykę , cebulę i selera kroimy w kosteczkę . Na patelni rozgrzewamy masło z olejem i podsmażamy pokrojone składniki .
  • Pęczakotto. 2. Po 10 minutach wsypujemy kaszę i dodajemy przecier pomidorowy . Dokładnie mieszamy i dolewamy wodę lub bulion , dwa razy tyle ile było kaszy . Przykrywamy i gotujemy często mieszając 20 minut . Doprawiamy solą ,pieprzem i chilli . W razie potrzeby dolewamy wody aby potrawa nie przywarła do dna .
  • Pęczakotto. 3. Pod koniec gotowania dolewamy słodką śmietankę i całość posypujemy natką pietruszki . Całość gotujemy już bez przykrycia do miękkości kaszy i uzyskania pożądanej konsystencji potrawy .
  • Pęczakotto. 4. Potrawę można doprawić według własnego uznania ulubionymi przyprawami .

Porady

Zamiast wodą potrawę możemy podlewać bulionem a prawdziwki można zastąpić pieczarkami . Jeżeli ktoś nie preferuje kaszy pęczak oczywiście może ją zastąpić ulubioną kaszą np. bulgur , gryczaną czy też jęczmienną .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować