Kotlety rybne z marchewką i pietruszką

4.5 (142 ocen)

Zdrowa rybka w formie kotlecików z delikatną marchewką i zieloną pietruszką zachęcą do jedzenia nawet największego niejadka. Są wilgotne i bardzo smaczne.

Składniki:

  • filety z dorsza 2 szt.
    kasza manna 2 łyżki
    żółtko 1 szt.
    marchew ugotowana na pół miękko 2 szt.
    natka pietruszki 1 garść
    kajzerka 1 szt.
    sól 1 łyżeczka
    kucharek 1/2 łyżeczki
    sok z cytryny 1 łyżka
    bułka tarta do panierowania
    pieprz czarny mielony 1/3 łyżeczki
    olej do smażenia
    1/2 łyżeczki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Kotlety rybne z marchewką i pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-017y9tf 1. Filety pokroić na mniejsze części, usunąć ości i zmielić na drobnych oczkach w maszynce do mielenia. Bułkę namoczyć w wodzie i przecisnąć przez czysta pończochę lub ściereczkę. Zmielić w maszynce do mielenia.
  • image-07dp0y6 2. Natkę pietruszki drobniutko posiekać. Dodać do ryby wraz z kaszą manną, żółtkiem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i kucharkiem.
  • image-178vrxg 3. Marchew drobno posiekać. Dodać do ryby. Dokładnie wymieszać.
  • image-0ydd5xl 4. Na mokre dłonie nabrać zmieloną rybę. Uformować kotleciki podłużne, lekko przypłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej.
  • image-0mu44bg 5. Na rozgrzany olej z masłem układać kotleciki i smażyć na rumiano z obu stron. Gotowe odsączyć na ręczniku papierowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Marchewka Natka pietruszki Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować