Pasztet z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Smaczny domowy do kanapek.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1/2 kg. łopatki wieprzowej
    2 marchewki
    1/2 selera
    2 cebule
    olej
    5-0 dag. wątróbki wieprzowej
    kajzerka
    mleko
    2 jajka
    garść suszonej żurawiny
    masło i bułka tarta do formy
    sól, pieprz

Pasztet z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso, obrane warzywa ugotować z łyżeczką soli. Wątróbkę i cebule podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Kajzerkę zalać mlekiem, namoczyć i odcisnąć. Przestudzone mięso i warzywa i kajzerkę przepuścić przez maszynkę. Masę wyrobić z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać żurawinę. Formę posmarować masłem i posypać bułką tartą. Przełożyć masę. Piec pasztet przez ok. 50 min. w temp. 200 *C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy