Pasztet z ciecierzycy z czarnuszką

0 (0 ocen)

Pasztet, który nie wymaga dużego nakładu pracy oraz czasu. Tak naprawde robi się sam- wystarczy ugotować ciecierzycę oraz resztę warzyw i dodatków. Następnie zblendować za pomocą blendera i upiec. Dodatkowo pasztet posypałam sporą ilość pieprzu oraz czarnuszki, co nadaje niepowtarzalny aromat i smak

Składniki:

  • -200g ciecierzycy
    -2 ząbki czosnku
    -1 łyżka czarnuszki
    -1 łyżka kolorowego pieprzu w kulkach
    -1/3 nać pietruszki
    -1 łyżeczka soli
    -1 łyżeczka pieprzu
    -pół łyżeczki gałki muszkatałowej
    -1 duża cebula
    -1 łyżeczka masła klarowanego
    2 liście laurowe
    -3 ziarenka ziela angielskiego
    -2 jajka
    -3 łyżki płatków drożdżowych

Pasztet z ciecierzycy z czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1b41vgj 1. -ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Rano odlewamy wodę, nalewamy nową, wkładamy liście laurowe, ziele angielskie i wszystko gotujemy do miekkości. Studzimy
    -cebulę oraz czosnek drobno kroimy
    rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło i smażymy cebulę oraz czosnek. Odstawiamy z palnika i studzimy
    -pietruszkę drobno siekamy
    -do ciecierzycy dodajemy jajka i blendujemy na gęsty krem. Na koniec dodajemy płatki drożdżowe, czosnek, cebulę, przyprawy(oprócz kolorowego pieprzu i czarnuszki) oraz pietruszkę. Całość dokładnie mieszamy
    -piekarnik rozgrzewamy do 180C
    -blaszkę smarujemy masłem klarowanym, na to posypujemy płatki owsiane i przekładamy masę. Posypujemy czarnuszką oraz pieprzem kolorowym (lekko wklepujemy)
    -pieczemy około 1h
    -studzimy przynajmniej kilka godzin w lodówcę

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy