Pasztet drobiowy z pistacjami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatny, lekki drobiowy pasztet pachnący estragonem z orzechami pistacjowymi to fajna propozycja na urozmaicenie kanapkowego menu - prosty i pyszny.

  • 60 min

Składniki:

  • 750 gram udek z kurczaka
    1 białko
    2 łyżki szczypiorku
    1/2 łyżeczki estragonu
    3 łyżki posiekanych pistacji
    Szczypta gałki muszkatołowej i imbiru
    2 łyżki bułki tartej
    8 łyżek mleka
    Sól, pieprz

Pasztet drobiowy z pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy z kości i przepuszczamy 2 krotnie przez maszynkę do mielenia mięsa.

    Do zmielonego mięsa wsypujemy bułkę tartą wlewamy mleko i dodajemy szczypiorek, estragon, posiekane pistacje i białko – wszystko starannie mieszamy. Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i imbirem jeszcze raz starannie wyrabiamy masę.

    Tak przygotowaną masą napełniamy wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę (jeżeli używamy aluminiowej tą czynność pomijamy ) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-40 minut.

    Po upieczeniu pasztet zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy