Bardzo proste w przygotowaniu i pyszne paszteciki z ciasta francuskiego, nafaszerowane gotowanym mięsem drobiowym oraz kalarepką. Do ich przygotowania wykorzystałam mięso, na którym gotowałam zupę. Polecam :)
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
6 ugotowanych skrzydełek z kurczaka (wykorzystałam mięso, na którym gotowałam zupę)
1 pęczek natki pietruszki
3 łyżki przecieru pomidorowego
1 kalarepka
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 jajko
sezam do posypania
pieprz i sól do smaku
Paszteciki drobiowe z kalarepką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oddzielić od kości i zblendować je razem z posiekaną natką pietruszki. Przełożyć masę do miseczki, dodać przecier pomidorowy, kalarepkę startą na tarce o dużych oczkach oraz przyprawy. Wymieszać.
2.Ciasto francuskie przekroić w poprzek na dwie części. Na każdą z części nałożyć farsz i zawinąć w rulon. Pokroić na kawałki po skosie. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Ułożyć paszteciki na blaszce wyłożonej papierem i piec przez około 17-18 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego :)
Komentarze