220 g ugotowanej ciecierzycy
120 g rukoli
łyżeczka chlorelli w proszku
ząbek czosnku
50-70 ml oleju rzepakowego
woda z gotowania ciecierzycy (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
sól
pieprz
ostra papryczka w płatkach
Do dekoracji: siemię lniane złote i brązowe
Pasta z ciecierzycą, rukolą, chlorellą i olejem rzepakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ugotowaną ciecierzycę zmiksowałam, stopniowo dodawałam wodę z gotowania ciecierzycy, do uzyskania gęstej, jednolitej konsystencji.
2. Rukolę zmiksowałam z czosnkiem, chlorellą i olejem rzepakowym.
3. Wszystko połączyłam i solidnie doprawiłam solą, pieprzem oraz ostrą papryczką.
4. Bułkę pokroiłam, skropiłam olejem rzepakowym. Zapiekłam, aż stała się chrupiąca. Podałam z pastą, udekorowałam nasionami lnu.
Porady
Ilość oleju zależy od upodobań.
Jako dodatek można podać pomidorki koktajlowe lub kwaśne truskawki.
Komentarze