Pascha straciatella

0 (0 ocen)

To pyszny, wielkanocny deser dla tych którzy uwielbiają czekoladę oraz ser. Paschę tą możemy przygotować jako jedną dużą. Wówczas należy dłużej ją schładzać.

Składniki:


  • 6 pucharków na lody
    Składniki na 6 porcji:
    • 1 kg sera białego mielonego,
    • Około 200 g cukru pudru,
    • 10 dag masła,
    • 6 żółtek,
    • 0,5 -3/4 szklanki śmietanki 30% ( w zależności jak dobrze był odciśnięty ser),
    • ¾ mlecznej czekolady,
    • 0,5 gorzkiej czekolady,
    • ¾ białej czekolady

Pascha straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pokrojona czekolada 1. Czekoladę kroimy na mniejsze części. Część (około 4 kostki odstawiamy do dekoracji).
    Masło ucieramy z cukrem. Dokładamy stopniowo żółtka. Do utartej masy dodajemy ser oraz śmietankę. Na koniec wsypujemy czekoladę. Dokładnie mieszamy.

    Gotową masę przekładamy do pucharków wyłożonych gazą. Całość odstawiamy do chłodu na minimum 4 godziny.
    Po tym czasie wyjmujemy paschy na talerzyki. Dekorujemy wcześniej odstawioną czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy