To pyszny, wielkanocny deser dla tych którzy uwielbiają czekoladę oraz ser. Paschę tą możemy przygotować jako jedną dużą. Wówczas należy dłużej ją schładzać.
Składniki:
6 pucharków na lody
Składniki na 6 porcji:
• 1 kg sera białego mielonego,
• Około 200 g cukru pudru,
• 10 dag masła,
• 6 żółtek,
• 0,5 -3/4 szklanki śmietanki 30% ( w zależności jak dobrze był odciśnięty ser),
• ¾ mlecznej czekolady,
• 0,5 gorzkiej czekolady,
• ¾ białej czekolady
Pascha straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę kroimy na mniejsze części. Część (około 4 kostki odstawiamy do dekoracji).
Masło ucieramy z cukrem. Dokładamy stopniowo żółtka. Do utartej masy dodajemy ser oraz śmietankę. Na koniec wsypujemy czekoladę. Dokładnie mieszamy.
Gotową masę przekładamy do pucharków wyłożonych gazą. Całość odstawiamy do chłodu na minimum 4 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy paschy na talerzyki. Dekorujemy wcześniej odstawioną czekoladą.
Komentarze