PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM.

0 (0 ocen)

Ciasto francuskie po upieczeniu, gdy jest jeszcze świeżuteńkie, ma niesamowitą chrupkość i lekkość. W połączeniu z żółtym serem i ideąjedzenia z budki, powstały niby hot-dogi, które w rzeczywistości biją je na głowę.

Składniki:

  • na 16 sztuk

    16 małych paróweczek
    2 opakowania ciasta francuskiego
    300 g sera żółtego w plastrach
    1 jajko

Parówki w cieście francuskim. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Każdy płat ciasta francuskiego dzielę na osiem równych prostokątów.
    Na nich układam plaster sera żółtego. Zawijam parówkę tak, by wszystkie
    wolne luki były zaklejone ciastem (by ser nie wypłynął).
    Gotowe zawiniątka układam na papierze do pieczenia, który wyścieła blachę,
    w dość dużych odstępach - ciasto urośnie.
    Jajko roztrzepuję, smaruję nim wierzch wszystkich niby hot-dogów.
    Piekę około 25-30 minut w 200 stopniach do chwili, aż wierzch pięknie zbrązowieje.

Porady

Najlepiej smakują na ciepło, ale także sprawdzają się świetnie jako zimna przekąska.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy