Parówki w orzechowym cieście

0 (0 ocen)

  • 40 min

Najlepiej smakują z odrobiną ketchupu .

  • 40 min

Składniki:

  • 8 sztuk cienkich parówek

    200 g mąki

    100 g masła

    100 ml gęstej śmietany 18%

    20 g drożdży

    1 żółtko

    4 łyżki bardzo drobno posiekanych włoskich orzechów

    sól,pieprz,gałka muszkatołowa do smaku

    kminek

    1 jajko

Parówki w orzechowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę.Dodać margarynę ,sól,pieprz ,gałkę muszkatołową.Posiekać nożem.Następnie dodać orzechy i żółtko
  • 2. Drożdże dokładnie wymieszać ze śmietaną.Dodać do mąki.
  • 3. Wyrobić dokładnie ciasto.Przełożyć do miski ,przykryć ściereczką i pozostawić na około 1 godzinę i 15 minut (Po tym czasie ciasto powinno zrobić się pulchne)
  • image-08jjc21 4. Ciasto wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę,rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach około 42x24 cm.
  • image-2013n4h 5. Następnie pokroić na 8 pasków o szerokości 3 cm.
  • image-19lw3e9 6. Każdą parówkę owinąć spiralnie ciastem.
  • image-0kxg9hd 7. Ułożyć na dobrze natłuszczonej blaszce,pozostawić na 15 min.Posmarować roztrzepanym jajkiem.posypać kminkiem.
  • 8. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C przez około 30-35 minut

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy