Parówki w orzechowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę.Dodać margarynę ,sól,pieprz ,gałkę muszkatołową.Posiekać nożem.Następnie dodać orzechy i żółtko
2.Drożdże dokładnie wymieszać ze śmietaną.Dodać do mąki.
3.Wyrobić dokładnie ciasto.Przełożyć do miski ,przykryć ściereczką i pozostawić na około 1 godzinę i 15 minut (Po tym czasie ciasto powinno zrobić się pulchne)
4.Ciasto wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę,rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach około 42x24 cm.
5.Następnie pokroić na 8 pasków o szerokości 3 cm.
6.Każdą parówkę owinąć spiralnie ciastem.
7.Ułożyć na dobrze natłuszczonej blaszce,pozostawić na 15 min.Posmarować roztrzepanym jajkiem.posypać kminkiem.
8.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C przez około 30-35 minut
Komentarze