Paprykowa zupa cebulowa z kukurydzą

0 (0 ocen)

Zupa jest prosta w przygotowaniu, ale trzeba jej poświęcić chwilę czasu. Jest smaczna i pożywna.

Składniki:

  • Ok. 1,5-2 litry bulionu warzywnego
    1 kg cebuli
    1 kg ziemniaków
    1 puszka kukurydzy
    3 ząbki czosnku
    4 łyżki masła
    2 łyżki słodkiej papryki w proszku
    1 łyżeczka lubczyku
    1 łyżeczka kminku
    5 ziaren ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    sól, pieprz

Paprykowa zupa cebulowa z kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, uważając by się nie rozgotowały. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na rozpuszczonym maśle. Dodać paprykę, lubczyk, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, kminek i podsmażać na małym ogniu przez 20-30 min, by cebula zmiękła. Cebulę należy często mieszać, by się nie przypaliła. Po tym czasie dolać gorącego bulionu. Po zagotowaniu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kukurydzę odsączoną z zalewy i zgniecione ząbki czosnku. Posolić i popieprzyć do smaku, chwilę podgotować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy