Papryka faszerowana po śródziemnomorsku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Moja rodzina przepada za tym daniem. Efektownie prezentuje się na stole, gdy przychodzą goście. Wszyscy zajadają ze smakiem.

  • 60 min

Składniki:

  • 100 g ryżu
    500 g mięsa mielonego
    6 czerwonych papryk
    1 cukinia
    słoik czarnych oliwek
    1 cebula
    2-3 ząbki czosnku
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz, oregano
    olej

Papryka faszerowana po śródziemnomorsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z papryki odcinamy kapelusze, środki oczyszczamy z gniazd nasiennych i błonek. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, doprawiając pod koniec solą i pieprzem.
  • Papryka faszerowana po śródziemnomorsku 2. W misce mieszamy ryż z mięsem, dodajemy pokrojoną w kawałki cukinię, oliwki w plasterki oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Faszerujemy papryki, przykrywamy kapeluszami i pieczemy ok.35-40 min w 180-190 st.C.

Porady

Wierzch każdej papryki na 10 min przed końcem pieczenia można posypać tartym serem żółtym.

Komentarze

Podobne przepisy