Papryka faszerowana w sosie pomidorowym z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PAPRYKI PRZEKRAWAMY NA PÓŁ,USUWAMY GNIAZDA NASIENNE,ODKŁADAMY.W TYM CZASIE ŚCIERAMY PIECZARKI NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH,CEBULĘ KROIMY W KOSTKĘ .NA PATELNI ROZGRZEWAMY ŁYŻKĘ OLEJU I PODSMAŻAMY PIECZARKI RAZEM Z CEBULKĄ,SOLIMY I WYSTUDZONE DODAJEMY DO UGOTOWANEGO RYŻU.FARSZ PRZYPRAWIAMY WEDLE UZNANIA.GOTOWYM FARSZEM NADZIEWAMY POŁÓWKI PAPRYK.W SZEROKIM RONDLU ROZGRZEWAMY RESZTĘ OLEJU I DELIKATNIE WKŁADAMY PAPRYKI.W TYM CZASIE KROIMY CUKINIĘ I WRZUCAMY JĄ DO RONDLA POMIĘDZY PAPRYKI.PODLEWAMY WODĄ ,DODAJEMY PRZECIER POMIDOROWY I PRZYPRAWIAMY.DUSIMY DO MIĘKKOŚCI ,W RAZIE POTRZEBY MOŻNA DOLAĆ TROCHĘ WODY ABY CUKINIA SIĘ NIE PRZYPALIŁA,TYLKO ROZGOTOWAŁA,WTEDY POWSTANIA GĘSTY AROMATYCZNY SOS.
Porady
ZAMIAST PIECZAREK MOŻNA DODAĆ GRZYBY LEŚNE ,ALE NAJPIERW OBGOTOWANE A DOPIERO POTEM PRZESMAŻONE Z CEBULKĄ
Komentarze