Papryka faszerowana mięsem i perłowym kusksus

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Papryka nadziewana mięsem indyczym i zapieczona w aromatycznym bulionie to pyszne danie na co dzień i od święta.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 duże papryki
    800 g mielonego mięsa z indyka
    pęczek koperku
    gałązka lubczyku
    cebula dymka
    sól
    pieprz
    kawałek imbiru
    2 roztarte ziela angielskie
    łyżeczka roztartych ziaren kolendry
    papryczka chili
    100 g perłowego kusksusu
    500 ml rosołu
    2 liście laurowe

Papryka faszerowana mięsem i perłowym kusksus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa ścieramy imbir, dodajemy posiekane zioła, sól, pieprz, ziela angielskie, kolendrę oraz posiekane chili. Wsypujemy kuskus. Dolewamy 200 ml zimnego rosołu, dokładnie mieszamy.

    Z papryki śćinamy wierzchy wydrążamy gniazda nasienne. Papryki faszerujemy, układamy w naczyniu żaroodpornym, dokładamy liście laurowe, zalewamy rosołem. Pieczemy w 180 stopniach C przez około godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy