Papryka faszerowana kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

Zdrowie na talerzu, czyli szybki, pyszny, niskokaloryczny obiadek :)

Składniki:

  • 3 większe mięsiste papryki + 1/2 do farszu mięsnego
    1 jabłko
    700 g mięsa mielonego z łopatki
    150 g kaszy jaglanej + 300 ml dowolnego bulionu
    2 cebule + 2 ząbki czosnku + 2 łyżki oleju
    sól, pieprz mielony, szczypta chili
    20 g zimnego masła
    garstka tartej mozzarelli
    natka pietruszki

Papryka faszerowana kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-02loe7k 1. Kaszę jaglaną ugotować na półtwardo w bulionie, przestudzić i wymieszać z mięsem.
    Dodać wcześniej pokrojoną, przesmażoną cebulę z papryką pokrojoną w kostkę i przeciśniętym czosnkiem, doprawic do smaku przyprawami.

    Paprykę przeciąć zdłóż na pół, usunąć gniazda nasienne, umyć, posolić lekko wewnątrz i nadziać solidnie farszem.
    Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wierzch przykryć kawałkami jabłek i masła.
  • image-1bjjgc3 2. Podlać 200 ml bulionu i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec pod przykryciem w 180 stopniach ok. 35 - 45 minut aż papryka będzie miękka.
  • image-1v2dcs1 3. Przed podaniem posypać mozzarellą i natką pietruszki.

    Smacznego !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy