Paprka faszerowana mielonym z fetą i oliwkami

0 (0 ocen)

Pyszne, sycące danie.

Składniki:

  • 4 czerwone papryki, 0,5 kg mielonego mięsa, 1 cebula, 15 dag fety, 10dag czarnych oliwek, płaska łyżka ziół prowansalskich, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, tłuszcz do wysmarowania formy i smażenia.

Paprka faszerowana mielonym z fetą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mielone mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na patelni aż mięso się ładnie zarumieni. Dodajemy koncentrat i zioła. Całość podsmażamy jeszcze ok. 5 minut. Oliwki przekrawamy na pół, fetę kroimy w kostkę. Mieszamy z mięsem. Paprykę myjemy, osuszamy. Tniemy na pół na 2/3 wysokości. Wydrążamy środek, pozbawiamy się pestek. Napełniamy farszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Na wierzch układamy górną część papryki. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni C ok. 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy