Pierś z kurczaka faszerowana fetą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczak: Każdą pierś kurczaka nacinamy tak by powstała kieszonka.
2.Marynata: Mieszamy oliwę, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawę (tyle by nie było za słone).
Piersi z kurczaka dokładnie smarujemy marynatą z wierzchu i w środku. Odstawiamy na ok 20 min
3.Farsz:
Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę, dodajemy posiekany koperek, pokrojone oliwki oraz 1/3 kostki sera feta. Dokładnie mieszamy.
4.Piersi z kurczaka nadziewamy farszem i "zamykamy" wykałaczką.
Smażymy bez dodatkowego oleju (chyba, że ktoś lubi więcej lub nie ma odpowiedniej patelni) na małym ogniu pod przykryciem. Możemy podlać go małą ilością wody ok. 1/3 szkl. wtedy będzie się trochę dusił. Gdy stwierdzimy, że jest już usmażony z jednej strony obracamy. Smażymy dalej.
Gdy będzie już gotowy delikatnie układamy na talerz, wyciągamy ostrożnie wykałaczkę i podajemy.
Komentarze