Pierś z kurczaka faszerowana fetą i oliwkami

4.5 (155 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam wszelkie nowości w kuchni.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka

    Na marynatę:
    przyprawa do kurczaka
    4 ząbki czosnku
    łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju

    Na farsz:
    1/3 kostki sera feta
    ok. 10-15 sztuk oliwek
    posiekany koperek
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka faszerowana fetą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczak: Każdą pierś kurczaka nacinamy tak by powstała kieszonka.
  • 2. Marynata: Mieszamy oliwę, posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawę (tyle by nie było za słone).
    Piersi z kurczaka dokładnie smarujemy marynatą z wierzchu i w środku. Odstawiamy na ok 20 min
  • 3. Farsz:
    Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę, dodajemy posiekany koperek, pokrojone oliwki oraz 1/3 kostki sera feta. Dokładnie mieszamy.
  • 4. Piersi z kurczaka nadziewamy farszem i "zamykamy" wykałaczką.
    Smażymy bez dodatkowego oleju (chyba, że ktoś lubi więcej lub nie ma odpowiedniej patelni) na małym ogniu pod przykryciem. Możemy podlać go małą ilością wody ok. 1/3 szkl. wtedy będzie się trochę dusił. Gdy stwierdzimy, że jest już usmażony z jednej strony obracamy. Smażymy dalej.
    Gdy będzie już gotowy delikatnie układamy na talerz, wyciągamy ostrożnie wykałaczkę i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować