Panna cotta z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • Średni

Przepis: Jerzy Knappe, fotografia: Mariusz Robak

  • Średni

Składniki:

  • PANNA COTTA:
    - śmietana kremówka: 600 mililitrów
    - cukier: 80 gramów
    - wanilia (laska): 1 sztuka
    - Żelatyna (płatki): 3 sztuki
    MUS:
    - truskawki (mrożone lub świeże): 250 gramów
    - cytryna (sok): 0.5 sztuki
    - cukier: 50 gramów
    - cukier waniliowy: 1 łyżeczka

Panna cotta z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki żelatyny zalać zimną wodą i poczekać, aż zmiękną. Do garnka wlać śmietanę, dodać cukier waniliowy, ziarnka wanilii (laskę waniliową przeciąć wzdłuż na pół, wydobyć z wnętrza ziarnka wanilii) i skórkę laski wanilii, gotować na małym ogniu, ciągle mieszając.
  • 2. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, wyjąć skórkę laski wanilii, następnie dodać żelatynę i mieszać aż do rozpuszczenia.
  • 3. Do małych szklanek lub filiżanek, uprzednio nasmarowanych olejem, wlać ugotowaną śmietanę i odstawić do lodówki.
  • 4. Zmiksować truskawki, dodać sok z cytryny i cukier, odstawić do lodówki. Na talerzach ułożyć pannę cottę ze szklaneczek i dookoła niej zrobić wianuszek z musu truskawkowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy