Panna Cotta z musem rabarbarowym

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszny deser na niedzielne popołudnie i nie tylko :)

  • 20 min

Składniki:

  • 6 łyżeczek żelatyny
    laska wanilii
    500 ml śmietany 36 %
    500 ml mleka
    160 g cukru
    ponadto:
    mus rabarbarowy

Panna cotta z musem rabarbarowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatyne zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 min. Laskę wanilii przeciąć i wybrac ze środka ziarenka. Do rondla wlać śmietanę i mleko dodać cukier, ziarenka wanilii i laskę. Mieszać aż cukier się rozpuści. Do namoczonej żelatyny dodać to mleko ze śmietaną z rondelka i rozrobić żelatyne aby była wodnista. Wlać do rondla żelatynę. Mieszać energicznie jeszcze około 1 min. Przelać wszystko do miseczek a gdy lekko wystygnie wstawić do lodówki na ok. 6-8 godz aż się stężnieje. Wyciągać panna cotte z miseczek na talerzyki i polac musem rabarbarowym

Porady

1. Panna cotta nie chce często wychodzic z miseczek dlatego można wstawic do gorącej wody miseczke i wyciągać ;) 2. Można podawać z innymi musami np truskawkowy, malinowy i ze świeżymi owocami

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy