Orzeszki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszny korzenny smak i zapach.

  • 30 min

Składniki:

  • 170 g masła
    1 jajko
    3 łyżki miodu
    260 g mąki pszennej
    1 łyżeczka mielonego imbiru
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka cynamonu
    1/4 łyżeczki soli
    powidła śliwkowe
    100 g drobnego białego cukru

Orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem, by masa była jasna i lekka. Dodajemy miód, jajko i ucieramy. Dodajemy suche składniki do masy maślanej i mieszamy, by powstała jednolita masa. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut
  • 2. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha. Układamy na blasze w 5 cm odstępach. Pieczemy 11 min w 180 st. Studzimy i przekładamy konfiturą.

Porady

Należy ściśle trzymać się proporcji. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt klejące dosypać do niego troszkę mąki i dokładnie wyrobić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy