ORZESZKI

0 (0 ocen)

Przepis dostałam kiedyś od weselnej piekarki

Składniki:

  • CIASTO; 1/2 KOSTKI MARGARYNY ,1/2 KOSTKI SMALCU 60 DKG MĄKI, 2 ŁYŻKI CUKRU, 2 ŁYŻKI ŚMIETANY, 2 ŻÓŁTKA, 1/2 ŁYŻECZKI SODY , 2 ŁYŻKI OCTU. MASA: 3 JAJKA 3/4 SZKLANKI CUKRU 1 MASŁO , 1 MARGARYNA 3/4 SZKL.MLEKA 30 DKG MIELONYCH ORZECHÓW 2 PACZKI HERBATNIKÓW (po 10 dkg)

Orzeszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.ZAGNIEŚĆ CIASTO I UPIEC POŁÓWKI ORZECHÓW W SPECJALNYCH FOREMKACH.
    2.JAJKA UBIĆ Z CUKREM NA PARZE I OSTUDZIĆ.
    3.UTRZEĆ MASŁO Z MARGARYNĄ DODAĆ OSTUDZONA MASĘ JAJECZNĄ
    4.ZMIELONE ORZECHY SPARZYĆ MLEKIEM I OSTUDIĆ
    5.HERBATNIKI ZMIELIĆ LUB ROZGNIEŚĆ NP.WAŁKIEM DO CIASTA
    6.DO MASY DODAĆ ORZECHY I HERBATNIKI WYMIESZAĆ
    7.NAPEŁNIĆ POŁÓWKI ORZECHÓW MASĄ ZŁOŻYĆ PO DWA OBTOCZYĆ W CUKRZE PUDRZE I SCHŁODZIĆ

Porady

NALEŻY CIENKO WYLEPIAĆ FOREMKI CIASTEM GDYŻ ONO ROŚNIE I GDY JEST GO ZBYT DUŻO TO NIE POTEM MIEJSCA NA MASĘ CZYLI PO UPIECZENIU MA TO PRZYPOMINAĆ ŁUPINE ORZECHA

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy