Orzechowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Orzechowy biszkopt przełożony migdałowym kremem ,posmarowany masą krówkową i posypany orzechami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • składniki na 2 biszkopty:
    8 jajek
    8 łyżek cukru drobnego
    2 łyżki mąki krupczatki
    4 łyżki bułki tartej
    240 g mielonych orzechów włoskich
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    500 ml mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
    1 op cukru migdałowego
    2 żółtka
    200 g masła

    PONADTO:
    1/2 puszki masy krówkowej
    100 g orzechów włoskich

Orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt orzechowy 1. Składniki dzielimy i pieczemy kolejno biszkopty.

    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą pianę,dodajemy orzechy,mąkę krupczatkę,bułkę tartą i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy za pomocą łopatki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temp. 180 stopni. Upieczone biszkopty odstawiamy do wystygnięcia.
  • krem budyniowy 2. Odlać 1/2 szklanki od przygotowanej ilości mleka i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrami oraz żółtkami. Pozostałą ilość mleka zagotować. Do gotującego się mleka dolać mleko ze składnikami masy budyniowej. Wymieszać, poczekać aż zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Zmiksować masło, powoli dodając (najlepiej po łyżce) do masła masę budyniową .
  • orzechowiec 3. Upieczone biszkopty orzechowe przekładamy kremem. Na wierzchu smarujemy masą krówkową i posypujemy grubo krojonymi orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy