Orzechowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam orzechy i ciasta, jeśli Ty też to jest propozycja dla Ciebie.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    210 g mąki pszennej
    125 g masła
    50 g cukru
    1 łyżka śmietany 18 %

    Nadzienie
    300 ml śmietany 30 %
    130 g cukru
    2 jajka
    50 g masła
    5 łyżek mąki pszennej
    235 g orzechów ( włoskie , laskowe, nerkowca)

    do posypania
    7-8 posiekanych orzechów włoskich

Orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Wszystykie składniki ( tem. pokojowa ) wymieszać i zagnieść.
    Tortownicę 22 cm. wysmarować margaryną i posypać bułką tartą i rozgniecionymi orzechami. Ciasto wyłożyć do blaszki ( spód i boki ok. 4 cm.).
    Blaszkę włożyć do lodówki.
    Masa nadzienie.
    Cukier ,śmietanę i masło rozpuścić na walnym ogniu.
    Wsypać mąkę i energicznie mieszać , do zgęstniemia masy.
    Masę studzimy , co chwilę mieszając.
    W tym czasie mielimy orzechy w blenderze
    Ostudzony budyń mieszamy mikserem dodając najpierw po jednym jajku, a następnie posiekane orzechy.
    Tortownicę z ciastem wyjmujemy z lodówki i nakłuwamy ciasto widelcem, posypujemy bułką tartą.
    Masę orzechową przekładamy na ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
    Pieczemy ok. 50-60 minut w 180 C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy