1.CIASTO
Wszystykie składniki ( tem. pokojowa ) wymieszać i zagnieść.
Tortownicę 22 cm. wysmarować margaryną i posypać bułką tartą i rozgniecionymi orzechami. Ciasto wyłożyć do blaszki ( spód i boki ok. 4 cm.).
Blaszkę włożyć do lodówki.
Masa nadzienie.
Cukier ,śmietanę i masło rozpuścić na walnym ogniu.
Wsypać mąkę i energicznie mieszać , do zgęstniemia masy.
Masę studzimy , co chwilę mieszając.
W tym czasie mielimy orzechy w blenderze
Ostudzony budyń mieszamy mikserem dodając najpierw po jednym jajku, a następnie posiekane orzechy.
Tortownicę z ciastem wyjmujemy z lodówki i nakłuwamy ciasto widelcem, posypujemy bułką tartą.
Masę orzechową przekładamy na ciasto i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Pieczemy ok. 50-60 minut w 180 C.
Komentarze