Orzechowe cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Proszek,bułkę tartą i orzechy mieszamy.Dno tortownicy 24cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.Białka jajek ubijamy ,dodajemy cukier,ubijamy na sztywną masę.Dodajemy żółtka,chwilę miksujemy.Wsypujemy po trochu orzechy z bułką tartą i proszkiem,mieszamy delikatnie łopatką.Wykładamy do formy i pieczemy ok25 minut w temperaturze 75C.Studzimy.Ścinamy wierzch ,ok 1 cm,robimy z niego kruszonkę rozkruszając ciasto w dłoniach.Śmietankę ubijamy z zagęstnikami i cukrem pudrem,wsypujemy obie kawy,miksujemy do połączenia .Masę wykładamy na ciasto orzechowe,posypujemy kruszonką i płatkami czekoladowymi. Schładzamy minimum dwie godziny.Przed podaniem oprószamy lekko cukrem pudrem.
Porady
Ciasto smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień.Zamiast orzechów można użyc mielonych migdałów.
Komentarze