Orzechowe cappuccino

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne orzechowo-kawowe połączenie ,w sam raz do popołudniowej kawy.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy 4 jajka 1,5 szkl mielonych orzechów włoskich lub laskowych 3\4 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki bułki tartej Masa 0,5 litra śmietanki 30 lub 36% 1 łyżka cukru pudru 2 śmietan-fixy 5 łyżek proszku cappuccino,1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku 2 łyżki płatków czekoladowych,cukier puder

Orzechowe cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Orzechowe cappuccino 1. Proszek,bułkę tartą i orzechy mieszamy.Dno tortownicy 24cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.Białka jajek ubijamy ,dodajemy cukier,ubijamy na sztywną masę.Dodajemy żółtka,chwilę miksujemy.Wsypujemy po trochu orzechy z bułką tartą i proszkiem,mieszamy delikatnie łopatką.Wykładamy do formy i pieczemy ok25 minut w temperaturze 75C.Studzimy.Ścinamy wierzch ,ok 1 cm,robimy z niego kruszonkę rozkruszając ciasto w dłoniach.Śmietankę ubijamy z zagęstnikami i cukrem pudrem,wsypujemy obie kawy,miksujemy do połączenia .Masę wykładamy na ciasto orzechowe,posypujemy kruszonką i płatkami czekoladowymi. Schładzamy minimum dwie godziny.Przed podaniem oprószamy lekko cukrem pudrem.

Porady

Ciasto smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień.Zamiast orzechów można użyc mielonych migdałów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy