Omlet owsiany z udawanym jajkiem

0 (0 ocen)

Z pewnością mile zaskoczycie nim dzieciaki lub drugą połówkę;)

Składniki:


  • pół szklanki* otrębów owsianych
    1/3 szklanki mleka
    1 łyżeczka miodu
    1 jajko + 1 białko
    szczypta soli
    1 łyżeczka klarowanego masła
    1 łyżka serka twarogowego
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka dżemu morelowego lub brzoskwiniowego

    *szklanka o pojemności 250 ml

Omlet owsiany z udawanym jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać otręby, dodać mleko i miód a następnie żółtko. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut do napęcznienia. W tym czasie ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Do masy otrębowej dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać.
  • 2. Masło rozgrzać na patelni po czym wylać na nią masę jajeczną. Smażyć omlet z dwóch stron na złoty kolor.
  • 3. Serek wymieszać z cukrem waniliowym.
    Na środku usmażonego omletu uformować "jajko", używając serka w roli białka i dżemu w roli żółtka. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy