Ogórki z chilli

0 (0 ocen)

  • 14 godz.
  • Dla 1 osoby

czyli pyszne ogórki na pikantnie

  • 14 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 3 kilogramy ogórków
    3 łyżki soli
    1 główka czosnku

    ZALEWA

    8 łyżek oleju
    2 szklanki cukru
    4 szklanki octu
    2 łyżeczki chilli

Ogórki z chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć. Odkroić końcówki. Pokroić w plastry o grubości 2 cm. Przesypać solą i odstawić na 6 godzin, żeby puściły soki. Po tym czasie ogórki odcedzić z nadmiaru wody.
    Czosnek obrać i pokroić w plastry. Dodać do ogórków razem z chilli.
    Olej, cukier i ocet zagotować. Zalewą zalać ogórki. Przemieszać. W razie potrzeby można jeszcze doprawić solą.
    Odstawić na 12 godzin. W między czasie dobrze jest je kilka razy przemieszać. Po tym czasie ogórki nakładać do wyparzonych słoików. Dopełnić zalewą. Zakręcić. Pasteryzować 10 minut. Po wyjęciu słoiki odwrócić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy