Ogórki po żydowsku

0 (0 ocen)

  • 3 min

Sałatka obiadowa która najszybciej znika ze spiżarki:)

  • 3 min

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych
    25 dag cebuli
    3 czerwone papryki
    9 szklanek wody
    0,5 szklanki soli
    ZALEWA:
    1,5 szklanki octu
    2 szklanki wody
    2 szklanki cukru
    pieprz ziarnisty
    ziele angielskie

Ogórki po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy i bez obierania kroimy na ćwiartki.
    cebulę kroimy w piórka, a paprykę oczyszczamy i kroimy w paski.
    9 szklanek wody wraz z połową szklanki soli zagotowujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
    Następnie pokrojone warzywa zalewamy wodą z solą i pozostawiamy na 2,5 godziny.
  • 2. ZALEWA:
    Wszystkie skladniki zalewy zagotowujemy po czym odsączone z wody z solą warzywa wkładamy do słoików które pasteryzujemy 10 minut.

Porady

Można także dodać paprykę chili.

Komentarze

Podobne przepisy