Ogórki po żydowsku

  • wyświetlono: 400 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Sałatka obiadowa która najszybciej znika ze spiżarki:)

  • 3min

Składniki

2 kg ogórków gruntowych
25 dag cebuli
3 czerwone papryki
9 szklanek wody
0,5 szklanki soli
ZALEWA:
1,5 szklanki octu
2 szklanki wody
2 szklanki cukru
pieprz ziarnisty
ziele angielskie

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki po żydowsku

  • 1. Ogórki myjemy i bez obierania kroimy na ćwiartki.
    cebulę kroimy w piórka, a paprykę oczyszczamy i kroimy w paski.
    9 szklanek wody wraz z połową szklanki soli zagotowujemy i pozostawiamy do wystygnięcia.
    Następnie pokrojone warzywa zalewamy wodą z solą i pozostawiamy na 2,5 godziny.
  • 2. ZALEWA:
    Wszystkie skladniki zalewy zagotowujemy po czym odsączone z wody z solą warzywa wkładamy do słoików które pasteryzujemy 10 minut.

Porady

Można także dodać paprykę chili.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiPrzetwory

Komentarze

Podobne przepisy

Ogórki marynowane po żydowsku

Dodane przez: evabloggerka

Ogórki marynowane po żydowsku-hit wśród moich...

Dodatek gałązki selera i pietruszki...

Cukinia po żydowsku

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Cukinia po żydowsku

Mam wysyp cukinii w tym roku, więc...

Cukinie po żydowsku

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Cukinie po żydowsku

Są wynikiem eksperymentu - w ten...

ogórki po kartusku

Dodane przez: rena123

Ogórki po kartusku

Znakomite ogórki na zimę i na cały...

Ogórki po szwedzku

Dodane przez: Kloruś

Ogórki po szwedzku

Ogórki po szwedzku nazywane tez...

ogórasy

Dodane przez: polcia

Ogórki po Warszawsku

Te ogórki od wielu lat robi nasza...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE