Odrywane drożdżówki z rabarbarem i truskawkami

0 (0 ocen)

Delikatne ciasto, pyszne, wiosenne dodatki, po prostu pychotka :) Od razu uprzedzam, że zjeść jedną to stanowczo za mało ;)

Składniki:


  • 250 g mąki pszennej
    120 g mąki krupczatki
    30 g świeżych drożdży
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    3/4 szklanki kefiru
    pół szklanki oleju

    3 łodygi rabarbaru
    ok. 8 truskawek
    2 łyżki cukru perlistego

Odrywane drożdżówki z rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Odrywane drożdżówki z rabarbarem i truskawkami 1. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

    Kefir roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

    Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

    Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.
  • Odrywane drożdżówki z rabarbarem i truskawkami 2. Po tym czasie rozwałkowujemy na duży prostokąt.

    Na całości układamy pokrojony rabarbar oraz truskawki, posypujemy łyżką cukru perlistego.

    Zwijamy jak roladę i delikatnie zlepiamy.

    Za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2 cm.
  • Odrywane drożdżówki z rabarbarem i truskawkami 3. Roladki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Posypujemy resztą cukru perlistego.

    Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

    Smacznego:)

Komentarze

Podobne przepisy