To jest mój smak dzieciństwa, który lekko zmodyfikowałam bo nie miałam maku - użyłam suszonej kolorowej marchewki, którą razem z siostrą suszymy, żeby się nie marnowała . Po prostu musicie spróbować!!!
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
5 łyżek suszonej kolorowej marchewki
semola rimacinata 500g ( włoska mąka ze zmielonej semoliny)
350 ml ciepłej wody
10 dag świeżych drożdży
łyżeczka soli morskiej
łyżeczka miodu
łyżka oliwy
Obwarzanki z kolorową marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki umieszczamy w misce robota kuchennego, zakładamy końcówkę hak i wyrabiamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Zdejmujemy hak, wyjmujemy miskę i przykrawamy czystą lnianą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Jak ciasto wyrosło - urywamy kawałek ciasta i formujemy wałeczek, z którego zlepiamy kółeczko. Układamy nasze obwarzanki do rozgrzanej formy (do pieczenia mini pączków z dziurką) i pieczemy przez 8 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Po ostudzeniu nawlekamy na sznureczki tworząc piękne obwarzankowe bransoletki i naszyniki.
Komentarze