Naleśniki ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo delikatne w smaku. Podane z tartym parmezanem i sosem pietruszkowo-chrzanowym smakują wybornie.

  • 40 min

Składniki:


  • 100 ml mąki
    3 jajka
    1/2 szklanki mleka
    2 łyżki startego parmezanu
    2 łyżki masła
    1,5 kg białych szparagów
    sól ,pieprz ,cukier
    4 łyżki oleju
    150 ml jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka startego chrzanu
    2 łyżki gęstej śmietany
    pęczek natki pietruszki
    8 plastrów szynki serrano

Naleśniki ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski ,dodajemy jajka ,mleko ,parmezan i łyżkę płynnego masła. Dokładnie mieszamy.
    Szparagi obieramy ,odkrawamy końce. Gotujemy przez 25 min we wrzątku z dodatkiem soli ,cukru i łyżki masła.
    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 70°C.
    Na patelni teflonowej smażymy 8 naleśników. Wkładamy kolejno do piekarnika przekładając je pergaminem.
    Jogurt mieszamy z solą ,pieprzem ,chrzanem ,2 łyżkami oliwy ,śmietaną i posiekaną natką pietruszki.
    Na każdym naleśniku rozłożyć plaster szynki ,4-5 szparagów ,zawijamy.
    Podajemy z sosem i startym parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy