Naleśniki ze szparagami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

z oryginalnym sosem i orzechami nerkowca

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - jaja: 3 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - cukier: 1 szczypta
    - kurkuma: 1 szczypta
    - mąka: 3 szklanki
    - woda gazowana: 1.5 szklanki
    - mleko: 1.5 szklanki
    - masło: 1 łyżka
    - młoda cebula (drobno posiekana): 4 sztuki
    SOS I FARSZ:
    - zielone szparagi: 2 pęczki
    - jaja (ugotowane na twardo): 4 sztuki
    - miód: 4 łyżki
    - jasny sos sojowy: 4 łyżki
    - czosnek (zmiażdżony): 2 ząbki
    - papryczka chilii (drobno posiekana): 1 sztuka
    - orzechy nerkowca: 100 gramów
    - sok z limonki: 50 mililitrów
    - sól, pieprz (do smaku): 1 łyżeczka
    - mięta świeża (do dekoracji): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja rozbijamy z solą i cukrem, stopniowo dodajemy do nich mąkę, kurkumę i wodę z mlekiem cały czas mieszając. Odstawiamy na pół godziny (w tym czasie przygotowujemy farsz), po czym dolewamy łyżkę roztopionego masła i drobno posiekaną cebulkę. Smażymy jak tradycyjne naleśniki.
  • 2. Szparagi kroimy, gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru przez ok. 5-7 minut (główki szparagów wrzucamy do garna pod koniec gotowania). Jaja gotujemy na twardo, siekamy w kostkę. Na naleśniki nakładamy szparagi i jaja, posypujemy solą i pieprzem i zawijamy. Polewamy sosem przygotowanym z miodu, sosu sojowego, czosnku, chilli, soku z limonki i rozdrobnionych orzechów. Dekorujemy miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować