Naleśniki zielone wiosenne z dużą ilością warzyw, chrupiącym boczkiem i sosem. Moja rodzina zakochała się w nich. Obiad zdrowy, kolorowy, bez warzyw w mojej kuchni nie wyobrażam sobie jednego dnia.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
ciasto na naleśniki
1 szklanka mąki pszennej
1 pęczek natki pietruszki
szczypta soli
4 łyżki oleju rzepakowego do ciasta
3 łyżki wody gazowanej
1/2 szklanki mleka
2 jajka
olej rzepakowy do smażenia
Pietruszkowe naleśniki ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Natkę pietruszki kroję drobno, przekładam do wysokiego pojemnika dodaję wodę, olej, i miksuję blenderem, dodaję mąkę, jajka, sól i dalej miksuję tak długo aż ciasto będzie gładkie.
2.Naleśniki smażę na oleju.
Warzywa myję. Rzodkiewkę kroję w paski, pomidorki w plastry, chili drobno.Boczek kroję na szerokie paski i smażę aż będzie chrupiący.
3.Sos : Ogórka dokładnie myję i ścieram na tarce. Do jogurtu dodaję ogórka, czosnek sprasowany, koper pokrojony, sól, pieprz i mieszam.
4.Szparagi obieram, i gotuję w osolonej wodzie do miękkości.
Na każdym naleśniku układam po trzy szparagi zwijam, w środek dodaję roszponkę, rzodkiewkę, pomidorki, boczek, chili, koperek. Polewam sosem.
Komentarze