Naleśniki nadziewane soczystym musem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne truskawki nadają się również jako nadzienie do naleśników. Zdrowe i smaczne

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    1 łyżka cukru
    sól

    olej do smażenia
    cukier puder
    30% Ubita Śmietana do dekoracji(opcjonalnie)

    Mus truskawkowy:
    0,5 kg truskawek
    1 łyżka cukru pudru

Naleśniki nadziewane soczystym musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 szklanke mąki pszennej mieszamy z 1 szklanką mleka, 2 jajkami, cukrem i szczyptą soli mieszamy tworząc gęste i klarowne ciasto.

    Smażymy na patelni z odrobiną oleju
  • 2. Truskawki odszypułkować umyć.
    W misce blendujemy z dodatkiem cukru 1/2 porcji truskawek a reszte kroimy na ćwiartki.
  • 3. Na usmażone nalesniki posypujemy odrobiną pokrojonych truskawek i polewamy musem truskawkowym, składamy i posypujemy skukrem puderem i ew. dekorujemy bitą śmietaną.
    SMACZNEGO

Komentarze

Podobne przepisy