Naleśniki z musem truskawkowym

4.48 (198 ocen)

  • 10 min

Mus truskawkowy - jestem od niego uzależniona. Naleśniki z nim , uwielbia moja córka. Prosi o nie bardzo często Potrafi je samodzielnie zrobić, tylko przewracanie na drugą stronę robi mama;)

  • 10 min

Składniki:

  • Ciasto:

    mleko - 2 szklanki
    mąka pszenna - 1 i ½ szklanki
    cukier waniliowy - 1 łyżka
    Jajko - 1 sztuka
    sól - 1 szczypta

    Mus truskawkowy:

    truskawki mrożone albo świeże - 200 gram
    cukier - 1 łyżka

    Bita śmietana:

    śmietana 30% - 150 gram
    cukier - 1 łyżka

    Smażenie:

    olej lub oliwa - 6 łyżek
Wystaw ocenę:

4.48 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Musy Naleśniki

Naleśniki z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od zrobienia ciasta:
    Do średniej wielkości miski wlewamy mleko, dodajemy jajko. Całość rózgą intensywnie mieszamy. Kolejno ciągle mieszając dodajemy mąkę, cukier waniliowy i szczyptę soli. Odstawiamy ciasto, aby odpoczęło.
    Gdy ciasto odpoczywa robimy mus: Jeśli mamy świeże truskawki - myjemy je i po umyciu, usuwamy szypułki.(W przypadku mrożonych zasypujemy cukrem i czekamy aż puszczą soki - miksujemy) Wkładamy do melaksera zasypujemy cukrem i miksujemy.
    Śmietanę przelewamy do miski, ubijamy mikserem z cukrem.
    Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę tłuszczu i rozprowadzamy pędzelkiem po całej powierzchni. (Jeden naleśnik na jednej łyżeczce tłuszczu) Smażymy cienkie naleśniki z obu stron do momentu zarumienienia się. Jednocześnie podgrzewamy mus.
    Gotowe naleśniki składamy w trójkąty, polewamy musem, dodajemy śmietanę i dekorujemy truskawkami;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować