Mus truskawkowy - jestem od niego uzależniona. Naleśniki z nim , uwielbia moja córka. Prosi o nie bardzo często Potrafi je samodzielnie zrobić, tylko przewracanie na drugą stronę robi mama;)
Naleśniki z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od zrobienia ciasta:
Do średniej wielkości miski wlewamy mleko, dodajemy jajko. Całość rózgą intensywnie mieszamy. Kolejno ciągle mieszając dodajemy mąkę, cukier waniliowy i szczyptę soli. Odstawiamy ciasto, aby odpoczęło.
Gdy ciasto odpoczywa robimy mus: Jeśli mamy świeże truskawki - myjemy je i po umyciu, usuwamy szypułki.(W przypadku mrożonych zasypujemy cukrem i czekamy aż puszczą soki - miksujemy) Wkładamy do melaksera zasypujemy cukrem i miksujemy.
Śmietanę przelewamy do miski, ubijamy mikserem z cukrem.
Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy łyżeczkę tłuszczu i rozprowadzamy pędzelkiem po całej powierzchni. (Jeden naleśnik na jednej łyżeczce tłuszczu) Smażymy cienkie naleśniki z obu stron do momentu zarumienienia się. Jednocześnie podgrzewamy mus.
Gotowe naleśniki składamy w trójkąty, polewamy musem, dodajemy śmietanę i dekorujemy truskawkami;)
Komentarze