Nadziewane ćwiartki dyni

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób

Nadziewane kawałki dyni to świetny pomysł na zdrowy i smaczny posiłek.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1,2 kg dyni hokkaido
    25o g mięsa mielonego (indyk,kurczak)
    cebula
    2 ząbki czosnku
    1/4 czerwonej papryki
    1/2 marchewki
    50 g ugotowanego ryżu
    1/4 szklanki bułki tartej
    jajko
    łyżka tartego sera mozzarelli
    natka pietruszki
    łyżka ostrej musztardy
    zioła prowansalskie
    sól
    pieprz
    olej
    masło

Nadziewane ćwiartki dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię umyj,przekrój na ćwiartki.usuń miąższ z pestkami.
    Czosnek i cebulę obierz i posiekaj,paprykę umyj i pokrój w mała kostkę,marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Warzywa przesmaż na oleju,następnie dodaj je do mięsa z jajkiem,ugotowanym ryżem,bułką tartą i posiekaną natką pietruszki,wymieszaj ,dopraw do smaku musztardą i przyprawami.
  • 3. Wydrążone ćwiartki dyni wysmaruj masłem i nadziej przygotowanym nadzieniem dobrze dociskając.
    Ułóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową i piecz ok.40 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy