Muszle ze szpinakiem i ricottą

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Uwielbiam połączenie szpinaku z serkiem ricotta.

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 muszli makaronowych conchiglioni
    125 g świeżego szpinaku
    125 g sera ricotta
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz,
    10 dag sera żółtego
    Sos pomidorowy:
    puszka krojonych pomidorów
    1/2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    sól, pieprz

Muszle ze szpinakiem i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotuj w osolonej wodzie około 7 minut, odcedź i przelej zimną wodą.Na patelni podsmaż na oliwie czosnek, dodaj szpinak, smaż go około 5 minut, aż wyparuje z niego woda. Dopraw szpinak solą oraz pieprzem i odstaw do ostygnięcia. Następnie dodaj ricottę i wszystko dokładnie wymieszaj.Muszle nafaszeruj masą szpinakową, Pomidory przelej do garnka, dopraw solą, pieprzem, dodaj zioła prowansalskie oraz cukier i gotuj około 20 minut. Sos wylej na dno naczynia żaroodpornego lub formy do zapiekania, ułóż muszle obok siebie i posyp startym serem. Zapiekaj około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy