Muszle zapiekane z mielonym i fetą

0 (0 ocen)

bardzo smaczne i na obiad i na kolację

Składniki:

  • 12 sztuk makaronu duże muszle (conchiglioni)
    30 dag mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
    1 opakowanie sera feta (270 gram)
    1 czerstwa bułka
    1 jajko
    3 ząbki czosnku
    3 szklanki bulionu drobiowego
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    majeranek do smaku

Muszle zapiekane z mielonym i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie na pół miękko. Odcedzić, przelać zimną wodą i odstawić. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie. Gdy zmięknie dobrze odcisnąć. Ser feta pokroić w kostkę, nie za drobną. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Mięso mielone przełożyć do miseczki. Dodać do niego odciśniętą bułkę, jajko, czosnek, przyprawy do smaku i dobrze razem wymieszać. Na samym końcu do masy mięsnej dodać pokrojony ser i delikatnie razem wymieszać. Masę mięsną przełożyć do wcześniej ugotowanych muszli makaronowych. Następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem drobiowym i wstawić do piekarnika. Piec 30 - 40 minut w 180 - 200 st C. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy