Zapiekane naleśniki z kurczakiem, fetą i szpinakiem

4.5 (196 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Bardzo szybka zapiekanka na elegancką kolację. Każdej osobie podaję naleśniki w małych naczyniach bezpośrednio z piekarnika. Dzięki temu danie dłużej jest ciepłe.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • NADZIENIE:
    - pierś z kurczaka: 1 sztuka
    - Ser feta lub bałkański: 1 sztuka
    - sól: 0.33 łyżeczki
    - pieprz: 0.33 łyżeczki
    - słodka papryka w proszku: 0.33 łyżeczki
    - Imbir zmielony: 0.25 łyżeczki
    SOS SZPINAKOWY:
    - szpinak mrożony: 1 opakowanie
    - Ząbki czosnku: 3 sztuki
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz mielony: 1 łyżeczka
    - Zmielona gałka muszkatołowa: 0.5 łyżeczki
    - mleko: 1.25 szklanki
    - masło: 2 łyżki
    - mąka: 2 łyżki
    - cebula: 1 sztuka
    DODATKOWO:
    - naleśniki: 4 sztuki
    - mozzarella: 10 dekagramów
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Zapiekanki Ser

Zapiekane naleśniki z kurczakiem, fetą i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka drobno pokroić.
  • 2. Oprószyć przyprawami i zostawić pod przykryciem na około godzinę.
  • 3. Usmażyć kurczaka na łyżce oleju, aż nabierze barwy złotawo-brązowej.
  • 4. W tym samym czasie przygotować sos szpinakowy.
  • 5. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć ją na maśle.
  • 6. Do usmażonej cebuli dodaj rozmrożony szpinak. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos szpinakowy powinien być ostry. Dusić wszystko przez około 3 minuty. Ciągle mieszaj. Na końcu wlewamy mleko roztrzepane z mąką. Mieszamy aż sos zgęstnieje.
  • 7. Naleśniki można przygotować w dwóch wersjach:
    1. Świeżo usmażone możemy nadziewać kurczakiem i fetą, a następnie zwijać. Przekładamy naleśniki do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Zalewamy sosem szpinakowym. Posypujemy mozzarellą.
    2. Inna wersja to naleśniki zwinięte i pokrojone w makaronik. Układamy ruloniki do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na makaron układamy kurczaka i fetę. Zalewamy to sosem szpinakowym. Posypujemy mozzarellą.
  • 8. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Kurczak Mozzarella Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować