Bardzo szybka zapiekanka na elegancką kolację. Każdej osobie podaję naleśniki w małych naczyniach bezpośrednio z piekarnika. Dzięki temu danie dłużej jest ciepłe.
Zapiekane naleśniki z kurczakiem, fetą i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka drobno pokroić.
2.Oprószyć przyprawami i zostawić pod przykryciem na około godzinę.
3.Usmażyć kurczaka na łyżce oleju, aż nabierze barwy złotawo-brązowej.
4.W tym samym czasie przygotować sos szpinakowy.
5.Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć ją na maśle.
6.Do usmażonej cebuli dodaj rozmrożony szpinak. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos szpinakowy powinien być ostry. Dusić wszystko przez około 3 minuty. Ciągle mieszaj. Na końcu wlewamy mleko roztrzepane z mąką. Mieszamy aż sos zgęstnieje.
7.Naleśniki można przygotować w dwóch wersjach:
1. Świeżo usmażone możemy nadziewać kurczakiem i fetą, a następnie zwijać. Przekładamy naleśniki do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Zalewamy sosem szpinakowym. Posypujemy mozzarellą.
2. Inna wersja to naleśniki zwinięte i pokrojone w makaronik. Układamy ruloniki do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na makaron układamy kurczaka i fetę. Zalewamy to sosem szpinakowym. Posypujemy mozzarellą.
8.Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Komentarze